Klokwerk

Juniorst heeft straf gekregen van Juf. Hij had hij de grote wijzer van de klasseklok vijftien minuten voorwaarts geduwd. Dat wil zeggen: Vriend Deugniet vijf, Juniorst tien.

De heren hadden hun meesterlijke ingreep zo gepland dat een heterdaadje uitgesloten was. Pas toen Juf het klaslokaal enkele minuten verliet, werd operatie Eerder Naar Huis in gang gezet. Geheel tot beider genoegen én tot dat van alle klasgenootjes werd het inderdaad een kortere schooldag. Met alle risico’s van dien overigens, want niet alle haalmoeders en -vaders stonden al paraat te popelen.

Een evaluatie met Juf lag op het voor mij voor de hand liggende pad. Dat maakte duidelijk dat er aan Juf’s zijde sprake van zware onderschatting van Juniorsts intenties. Het vereiste derhalve veel van mijnoverredingskracht om Juf duidelijk te maken dat de zevenjarigen wel degelijk de gevolgen van hun daad konden overzien, de daad slechts hadden uitgevoerd met de intentie alle klasgenoten vroegtijdig te bevrijden en er dus alleszins gesproken kon worden van voorbedachte rade. Juf zag er, net als Roer, de humor wel van in.

Hoe Juf het in haar kindvriendelijke hoofd haalde dat Juniorst de ondeugende genen van mij zou hebben geërfd, is voor mij onbegrijpelijk. Nimmer heb ik ook maar enige aanleiding gegeven die een dergelijke gedachte logischerwijs teweeg zou kunnen brengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s