Poorthand

Natuurlijk kunnen ze zelf hun brood klaarmaken. Ze zijn zelfstandig genoeg. Maar ze vinden het fijn dat ik het doe. En ik vind het fijn om het te doen omdat zij het fijn vinden dat ik het doe. Dus maak ik ’s ochtends vier pakjes brood, indien mogelijk rekening houdend met ieders smaakvoorkeur. Vier stapeltjes, met naast elk stapeltje een pakje drinken en een koek.

Ik hoop dat zij zich later het beeld van de vier stapeltjes zullen herinneren, en dat het een prettige herinnering zal zijn ¬– zoals ik een prettige herinnering heb aan de boterhammen die mijn moeder voor mij smeerde. En aan haar pepermuntjes. Bij elk verlaten van haar huis, vroeg ze: ‘Pepermuntje mee, voor onderweg?’. Die gewoonte heeft ze gehouden, ook toen ik het ouderlijk huis al jaren verlaten had. Altijd wanneer ik bij haar op bezoek was geweest, klonk na de afscheidszoen de vraag ‘Pepermuntje mee, voor onderweg?’ Soms kreeg ik er dan wel vijf, in een boterhamzakje. Een enkele keer zaten er ook een paar dropjes bij. Lekker, zelfs als je al veertig bent.

Het boterhammen smeren heb ik van haar overgenomen, de pepermuntjesvraag niet. Ik heb zo mijn eigen rituelen ontwikkeld, bijvoorbeeld dat van de poorthand. ’s Ochtends open ik de ‘poort’ (gewoon een deurtje in de schutting hoor) voor mijn dochter. Ze geeft me een zoen en dan zeg ik dat ze voorzichtig moet zijn in het verkeer. Ze zegt ‘ja papa’ en fietst weg. Ik doe de poort dicht en gluur door de kier. Mijn zwaaiende hand steekt al boven de poort uit. Als ze dan omkijkt en ‘doeiiiii’ roept, ga ik tevreden naar binnen.

Advertenties

3 Reacties op “Poorthand

  1. Hier ga ik van glimlachen…

  2. Oei, dit is heel lief, vader Roer! En een mooi verhaaltje.

  3. mooi!, gelijk mijn paps die deed dat ook! Ik krijg het nog steeds warm bij de gedachte aan zijn zorgzaamheid. Dus jouw kids zullen het zich later zeker herinneren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s