Logica

Het betreffende gebeuren speelt zich af in een vakantieverblijf waar ik onlangs enige dagen vertoefde. Er was een keukentje, met een fornuis. Over dat fornuis zou ik het graag even met u hebben. Het was een zogeheten vierpits, met de bedieningsknoppen net als bij mijn vertrouwde thuisfornuis aan de rechterzijde gepositioneerd. Schematisch en derhalve sterk vereenvoudigd mag u zich het volgende voorstellen:

    o
X X  o
X X  o
    o

Aangezien het een elektrisch toestel betrof waarvan de kookplaten nu eenmaal een zekere opwarmingstijd nodig hebben, was niet direct vast te stellen welke knop voor de bediening van welke kookplaat diende. Dit vroeg ik mij overigens ook niet af, bekend als ik meende te zijn met een dergelijk toestel.

Een en ander heeft mij danig opgebroken. Menigmaal wanneer ik doende dacht te zijn de aardappelen aan de kook te brengen bleek ik een panloze kookplaat in de aanstand te hebben gezet zodat de kamer (onnodig) verwarmd werd, terwijl mijn piepers vernikkelden in ijskoud water.

Ik wil mijzelf niet geheel vrijpleiten van gewoontegedrag en een matige flexibiliteit, maar ik poneer desalniettemin de zwarte piet bij de ontwerpers van beide fornuizen – alleen al om het feit dat zij niet met elkaar in overleg zijn getreden over een uniforme bedieningsvolgorde. Kijkt u zelf maar eens naar de enorme verschillen, opnieuw schematisch:

  FORNUIS IN VAKANTIEVERBLIJF      FORNUIS THUIS

          1                 1
      1 2  2             2 1  2
      4 3  3             4 3  3
          4                 4

Vindt u het dan gek dat ik me constant vergis?!

Advertenties

7 Reacties op “Logica

 1. Misschien ben je gewoon niet zo in de wieg gelegd voor huisvrouw.

 2. @Greetje: juist wel!

 3. Eitje. Ik laat mijn vrouw koken. En piepers opzetten in warm water. Alle vier de knoppen aan en drie ervan uitdraaien. En meedoen aan het tv-programma “Onhandige man zoekt vrouw”

 4. Wat ik gekker vind is dat je je niet thuis constant vergist. Want ik vind de indeling van het vakantiefornuis logischer. Waarom ik dat vind kan ik dan weer niet precies zeggen. Iets met symmetrie in elk geval.

 5. @Frankie: je hebt gelijk. Het vakantiefornuis voldoet aan de kloksgewijslogica. Die spreekt mij echter alleen bij klokken en spelletjes aan. Voor mij is het thuisfornuis heerlijk intuïtief.

 6. Mijn electrisch fornuis is ook kloksgewijs. Binnenkort krijg ik een nieuwe. Ik hoop wel dat die hetzelfde is, want anders voorzie ik vergelijkbare problemen.

 7. Zo moeilijk moet het toch niet zijn? Gewoon even je hand op elk plaatje leggen en je weet welke je moet hebben, al sta ik niet voor de consequenties in ;-)

  Bij mij overigens nog anders:
  1 2
  3 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s