Erik

“Ik denk een vijfje”, zegt de man in de grijze stofjas. “Maar het kan ook een zesje zijn.” Hij duikt het smalle, duistere gangpad in, trekt blindelings één van de vele honderd jaar oud ogende laatjes open, neemt daar nonchalant een stevig kartonnen doosje uit, opent het doosje en hengelt er tussen duim en wijsvinger een boutje uit tevoorschijn.

“Even passen, meneer.” Hij duwt het boutje door het gat in de bevestigingsbeugel van de fietslamp die ik heb meegenomen.

Ik realiseer me dat mijn aanschaf beduidend minder interessant moet overkomen dan die van de klant voor mij, die achteloos allerlei voorwerpen aan liet rukken waarvan ik weliswaar vermoedde dat ze iets met waterleidingachtige zaken van doen hadden, maar mij verder totaal onbekend voorkwamen.

De man in de grijze stofjas beoordeelt aandachtig hoe het boutje in de opening van mijn fietslampbeugel past en concludeert: “Ik denk dat een zesje toch ook nog wel kan”. Hij duikt het smalle gangpad weer in, doet het vijfje netjes terug in het doosje, dat hij vervolgens weer in het laatje plaatst. Dan trekt hij, ogenschijnlijk willekeurig, een ander laatje open, waaruit hij weer zo’n fraai doosje tovert om ook daar weer een boutje uit te halen. Het zesje, vermoed ik.

“Mag ik nog even passen?” Dat mag hij uiteraard. Met een tevreden blik kijkt hij mij aan terwijl hij het boutje overhandigt. “Wilt u er ook nog een moertje bij?” Ja, dat wil ik heel graag, laat ik weten.

“Wilt u een gewone moer of een borgmoer?” Oei, daar heeft hij mij ernstig tuk. Ik heb werkelijk geen idee wat een borgmoer is. Toch hoor ik mezelf zeggen: “Een borgmoer? Ja, uiteraard, Erik!” Dat hij Erik heet, weet ik van de klant van de waterleidingbenodigdheden. “Alleen nog tachtig driekwarts wartelwuppertjes, Erik”, of iets dergelijks had ik hem ter afronding van zijn bestelling horen zeggen.

“Had u anders nog iets nodig meneer?”, vraagt Erik nadat hij van 50 cm hoogte het borgmoertje naast het boutje in mijn handpalm heeft laten landen.

Even overweeg ik om een tweeduizendje borgmoer, de meest professionele freesmachine inclusief een totaalpakket hulpstukken en alle onderdelen voor een vijftiggroeps meterkast aan te schaffen. Zodat Erik weet dat ik heus wel wat meer kan dan een fietslamp bevestigen.

“Uhm. Nee. Verder niks. Dankjewel Erik.”

Advertenties

Een Reactie op “Erik

  1. Kijk dat is een man die zijn vak verstaat, en weet waar hij alles op geborgen heeft… heerlijk om als klant zijnde door zo’n vakman geholpen te worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s