Het wonderlijke verhaal van de man die zijn naam (en nog veel meer) kon poepen [4]

De mevrouw van de courant kwám kijken. “Noem eens een woord”, had Jørnik haar uitgedaagd nadat hij twee kopjes koffie met haar gedronken had en uitgebreid had verhaald hoe het allemaal zo gekomen was. Na enig peinzen, koos de verslaggeefster het woord ‘shit’. Jørnik kon haar keuze wel waarderen. “Heeft u een momentje, dan trek ik mij even terug.” De journaliste zag hoe Jørnik de deur van het toilet achter zich sloot. Ze wachtte geduldig en keek eens goed rond. In de hoek van de kamer hing een portret van een oude dame, een collage die was gemaakt met honderden kleine portretfotootjes. Terwijl ze een aantekening maakte in haar schrijfbloc, hoorde ze een wind. “Excuus!” klonk de stem van Jørnik. “Dat gebeurt soms als ik een letter moet buigen. Er ontsnapt dan wat lucht. Daar kan ik helaas niets aan doen. Het spijt me.” “Geeft niks hoor,” antwoordde de verslaggeefster. “Ik begrijp dat wel.” Na tien minuten was Jørnik klaar. “Kom maar kijken!”, riep hij met de toiletdeur op een kiertje. “Ooooh,” was de bewonderende reactie van de verslaggeefster toen ze zag wat Jørnik gemaakt had. “Dit is echt héél bijzonder! Het ruikt wel een beetje, als ik zo vrij mag zijn.” “Ja, het blijft poep natuurlijk,” had Jørnik, heel terecht, geriposteerd. De verslaggeefster belde terstond de fotograaf, die even later arriveerde, compleet met een van een indrukwekkend flitslicht voorziene camera om zijn hals. De fotograaf had al veel gezien in zijn carrière – zoals een vrouw met twee neuzen, een jongen die met zeven muizen kon jongleren en een echtpaar dat samen 223 jaar was – maar dit vond hij toch ook wel iets bijzonders. Bovendien had hij een primeur, en dat is altijd fijn voor een fotojournalist. Zodoende trotseerde hij de stank om een mooie close-up te kunnen maken. Daarna maakt hij ook nog een overzichtsprent: Jørnik die met een naar opzij hangende arm en geopende hand, glimmend van trots, uitnodigend naar zijn prestatie wenkt.

Toen Jørnik de volgende dag de ochtenkrant van de deurmat raapte, stond hij oog in oog met zijn eigen portret en met zijn ‘shit’-creatie. Kijk nu, hij stond op de voorpagina! “Het bijzondere talent van Jørnik. Lees verder in het zaterdagaanhangsel.” stond er onder de foto. In het paginagrote artikel in het zaterdagaanhangsel  werd verteld hoe hij ooit begonnen was met eenvoudige vormpjes en hoe hij zijn talent met jarenlang oefenen verder had ontwikkeld. Ook de close-upfoto van ‘shit’ was afgedrukt. Jørnik glom van trots. De reporter had haar werk goed gedaan en had zich niet laten verleiden tot flauwe grappen.

Net toen Jørnik het eerste hapje van zijn boterham met chocoladepasta (prima schrijfmateriaal, maar dit terzijde) wilde nemen, ging de telefoon. “Vieze stinkerd!” hoorde hij. Vervolgens werd de verbinding direct verbroken. Daarna blééf de telefoon rinkelen. “Stankdrukker”, “smeerlap”, “Kakventje” en “Letterschijter” waren nog de minst lelijke scheldwoorden die hij naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Jørniks stemming werd er niet beter op, dat laat zich raden. Hij had spijt. Hij had toch kunnen weten dat iedereen hem uit zou lachen? Een man die teksten poept, natúúrlijk werd hij niet serieus genomen. Nooit, nooit, nooit had hij de courant moeten bellen. Wat was hij stóm geweest. Zijn carrière als natuurkundige kon hij nu ook wel vergeten. Op de universiteit, en later in het onderzoekswezen, zou niemand hem meer voor vol aanzien. Terwijl hij verzonken was in het overwegen van deze donkere toekomstperspectieven, ging wederom de telefoon over.

Advertenties

3 Reacties op “Het wonderlijke verhaal van de man die zijn naam (en nog veel meer) kon poepen [4]

  1. ohw, als-ie nou maar niet de moed laat zaken… kom op Jørnik, opnemen dat telefoontje!

  2. Wat een schitterend verhaal!

    (Ik kan al een tijdje de ‘I’ poepen. Verder kom ik niet, helaas.)

  3. @Marietje: blijven oefenen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s