Klus

Ik kocht een kraan. Een prachtige aanbieding van de Aldi. Mijn douchekraan was namelijk dringend aan vervanging toe. Vol goede moed en gewapend met enig misplaatst zelfvertrouwen haalde ik mijn twee waterpomptangen tevoorschijn. Ik sloot de waterleiding af, nam de waterpomptang die mij het meest geschikt leek en haalde de oude kraan van de muur. Zie je wel, zo onhandig ben je helemaal niet, klonk het positieve stemmetje dat soms aanwezig is in mijn hoofd.

Nu het geloof in mijn kunnen door het eerste succes gegroeid was, nam ik metalen voorwerpen die ik in de verpakking van de nieuwe kraan aangetroffen had en die de verbinding moesten vormen tussen de kraan en de waterleidinguiteinden aan de muur. Ze bleken ruimschoots te klein, daarover kon geen misverstand bestaan! En er viel mij nog iets op: de genoemde verbindingsstukjes hadden een schroefdraad die je ergens ín zou moeten draaien, terwijl de waterleidinguiteinden aan de muur suggereerden dat er iets óm gedraaid zou moeten worden.

U begrijpt dat ik me door deze kleine tegenslag niet uit het klusveld liet slaan. Zodoende toog ik naar de sympathieke dierbenodigdheden- annex doe-het-zelfwinkel om de hoek. De hulpvaardige bediende zocht wat in laatjes, legde mij de door hem geselecteerde verbindingsstukjes ter goedkeuring voor en deed ze, na mijn ‘lijken me prima!’, in een klein papieren zakje waarop hij vervolgens de totaalprijs schreef: vijf euro achtenzestig.

Toen ik even later weer in de douchebak stond om de bemachtigde verbindingsstukjes om de waterleidinguiteinden te schroeven, wachtte mij een nieuwe tegenvaller. Ze hadden exact dezelfde maat als het waterleidinguiteinde, dus was er geen sprake van dat ik die dingen eróm zou kunnen draaien.

Ik zal u de details over mijn twee hierop volgende uitstapjes naar de dierbenodigdheden- annex doe-het-zelfwinkel besparen. U mag echter geloven dat mijn hoop op een goede afloop van het kraanvervangingsproject er niet groter op werd. Het draaide erop uit dat de winkelbediende constateerde dat het verbindingsstuk dat ik zocht niet in de winkel aanwezig was en evenmin besteld zou kunnen worden. Wat de winkelbediende mij adviseerde, vroeg ik op een toon waaruit te duidelijk bleek dat ik het stadium van wanhoop naderde. Hij adviseerde mij een bezoek te brengen aan een gespecialiseerde groothandel, enkele kilometers verderop.

Bij de gespecialiseerde groothandel werd ik al bij binnenkomst meewarig aangekeken. Ik begreep dat wel. Hier kwamen eigenlijk alleen gespecialiseerde loodgieters met twintig jaar ervaring die exact in de juiste termen wisten te benoemen wat ze nodig hadden voor een onderhanden klus. En daar stond ik. Het plastic AH-tasje, waarin ik de verwijderde kraan had gedaan om te kunnen tonen om wat voor aansluiting het ging, had ik al direct op de balie geplaatst. De baliemedewerker opende het tasje extreem voorzichtig, alsof hij vermoedde dat er een dode rat in zou kunnen zitten. Nadat hij had vastgesteld dat het slechts om een versleten kraan vol kalkaanslag ging en kennis genomen had van mijn behoefte aan passende verbindingsstukjes beende hij naar pad AB, ladenrek 12 en opende er diverse laatjes.

Hij kwam met lege handen terug. Riep er collega Piet bij. Of hij wel eens zo’n aansluiting had gezien. Dat had Piet niet. Bert, die er ook bij werd geroepen om dit bijzonders te aanschouwen en die de sanitairspecialist van de groothandel bleek te zijn, had in zijn hele leven ook nog niet iets dergelijks gezien. Wat de heren mij adviseerden, vroeg ik met zeer onzekere stem. Ik zou het beste kunnen proberen of de waterleidinguiteinden in de muur eraf konden. En dan moest ik maar eens zien wat er dan tevoorschijn kwam. Het zou dan wel kunnen zijn dat er tegels afgebikt zouden moeten worden en de hele muurplaat vervangen zou moeten worden. Het bestaan van een muurplaat was nieuw voor mij.

Gedesillusioneerd vertrok ik, inmiddels drie uur na aanvang van mijn werkzaamheden, huiswaarts. Met het kleine beetje energie dat mij nog restte, schroefde ik de oude kraan weer op de waterleidinguiteinden. Zowaar bleek dat geen ernstige lekkage te geven. Zo had ik toch niet iets om trots op te zijn.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s